Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 16. syyskuuta 2013

Pala historiaa



Ihana Aamu, syksyn kirpeys tuntuu aamun ensihetkissä.

Kerron ensin tuosta kuvastani, jonka olen napannut Kihniöllä Käskyvuorella 7.9. lauantaina illalla. Olimme siellä opiskelutovereideni kanssa viettämässä iltaa hiljentyen luonnon rauhaan.
Kuvaan tuli ihana valopallo upeine sävyineen ja varjoineen , suurennettuna se antaa mielenkiintoisen näkymän. Käskyvuorella on upea tunnelma ja se hiljentää kulkijan rauhoittumaan ja vierailun jälkeen on seesteinen ja rauhallinen olo. Suomen ja Pirkanmaan luontoa parhaimmillaan.

Käskyvuori on upea paikka, mielenkiintoisen historiansa kera. Historia kertoo Pohjan akan, Louhen asuneen Käskyvuorella.

Tarinaa siitä;
Jonkin syrjäisen pahdan juurella, vuorenrinteen mustan luolan suulla, käy eläytyminen Käskyvuoren tarustoon.
Taru kertoo Kalevalan suuresta äitihahmosta, itse Louhesta, vaikkakin Pohjan akaksikin ja harvahampaaksi nimitetystä. Louhi, Pohjan emäntä, asui väkinensä Käskyvuorta ja vartioi seutua heimosotien aikana.
Pirkkalaisten saapuessa Pohjanmaata ryöstämään, Louhi tapasi virittää merkkitulet vuorelle vaarasta varoittaakseen. Louhen valppauden vuoksi pohjalaiset ja savolaiset pääsivät kerran jopa yllättämään pirkkalaisjoukot saaden runsaan ryöstösaaliin.
Louhi sai puolestaan valppaudestaan runsaasti palkkioita Lappia myöten. Mutta vuorenväen rikkauksista kuultuaan pirkkalaiset onnistuivat lopulta yllättämään ja karkottamaan Louhen.
Louhella oli asuinluolansa hämärissä kivipaasi, johon Pohjolan emäntä tapasi hakkaamalla kirjata tietoja tapahtumista. Pirkkalaiset luulivat paatta rikkauksien antajaksi (sammoksi) ja ryöstivät sen mukaansa.
 Vaan Louhi kokosi väkensä takaa-ajoon ja saavutti ryöstäjät Kyrönselällä. Taistelussa upposi useita veneitä ja lastien mukana myös kirjailtu kivipaasi. Voiton jälkeen Louhi palasi vuorelleen.
 Näin ollen Kalevalan runot syntyivät Käskyvuoren tapahtumista. Omalla alueella runoille ei kuitenkaan annettu arvoa, mutta onneksi Elias Lönnroth tavoitti säkeet Vienan Karjalasta, jossa ne olivat jääneet elämään.

Tarinaa ja historiaa peilaten, ei siis ihme että tunnelma on mielenkiintoinen ja metsässä voit tavata keijuja, maahisia ja menninkäisiä...kenties ovat Louhen väkeä. Mikäs siellä ollessa Pirkanmaan likan ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti