Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Luontoäidin eväitä

Ihana alkukesä!! Vaaleanvihreää väriä, tuoksuja ja valoa. Kuinka luonto tarjoaakaan meille ihania eväitä niin henkisesti kuin fyysisestikin.

 Olen Kiitollisena, nauttien kerännyt pieniä annoksia ihania luonnonantimia ja tehnyt siirappeja talven varastoon. Aiemmin keräsin kuusenkerkkiä ja annoin niiden tekeytyä siirapiksi.
 Ihana tuoksu ja loistava maku!

Ohje:

                    KUUSENKERKKÄSIIRAPPI

1 osa kuusenkasvaimia
1 osa tummaa kidesokeria (itse käytin inkkarisokeria)

  Pilko kuusenkerkät pitkäteräisellä leikkuuveitsellä leikkuulaudan päällä pieneksi.
 Laita lasipurkkiin vuorotellen kerroksittain 1/2 cm murskaa ja 1/2 cm sokeria.
 Aseta purkki lämpimälle ikkunalle ja peitä purkin suu pyyhkeellä (tai talouspaperilla), jonka kiinnität kumilenkillä.
Anna muhia rauhassa 4-5 vrk (annoin muhia 5 vrk), minkä jälkeen purkista voi alkaa valuttaa sokerilientä.
Siivilöi liemi tai käytä sellaisenaan.
 Siirappi säilyy jääkaapissa, mutta sen voi myös pakastaa (alla sanotaan, että parasta olisi pakastaa, jotta tärkeät vitamiinit säilyisivät).

Siinä sitä ihanaa lähes mustaa siirappia on ja todellakin varmasti erinomainen yskän taittaja . Kerkkäsiirappi sopii myös teehen hunajan tapaan käytettynä.

  Toisen siirapin valmistin tänään voikukista. Alkukesän auringot :)

Pian pian ennen nurmikon ajamista keräsin kulhooni annoksen kukintoja ja sitten vaan keittelemään. Muutamien tuntien valmistelujen jälkeen oli tuo eliksiiri valmista. Voikukat sisältävät mm. taraksiini-karvasaine,tarakseroli, hartsit, flavonoidit, ja fruktoosi. Voikukasta saa myös  A-, B-, C-, ja D-vitamiinia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia,rautaa ja kaliumia. Siispä  terveys"rikkaruoho".
Ohje:

Voikukkasiirappi

1 osa voikukan kukkia
3 osaa vettä
tummaa sokeria tai hunajaa

Kuumenna vesi ja voikukat kattilassa hitaasti  kiehumapisteeseen. Anna jäähtyä  joitakin tunteja, minkä jälkeen purista voikukat pois. Anna jäljelle jääneen liemen hautua liedellä pienellä lämmöllä ilman kantta, jotta liika neste haihtuu. Kun nestettä on jäljellä n 1/10, lisää saman verran tummaa sokeria tai kaksinkertainen määrä hunajaa ja anna sulaa. Jäähdytä. säilytä jääkaapissa. Siirappi maistuu esim. leivän tai lettujen päällä.


 Viime vuonna kuivasin paljon villivihanneksia,nyt on näköjään erilaisten muotojen vuoro. Uhkasin keväällä että syön vuohenputken sukupuuttoon tontiltamme ;). Varmaan pitäisi aloittaa jo sillä se paholainen valtaa alaa.

 Onni onnettomuudessa siis, kun kasvimaa jää tänä kesänä laittamatta. Muita antimia ammennetaan lähimaastosta, siinäpä on kasvimaata kerrakseen .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti