Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Ajatuksia lempiaiheestani välittämisestä ja päihteistä - itsekin päihdetyötä tekevänä , ajatuksia siitä ja viittaus erääseen otsikkoon

 
 20.7. 13 Yle uutiset otsikoivat näkökulmassa näin :

Voimmeko me mamutkin nostaa kissan pöydälle?

Suomen tämän hetken pahin vihollinen ei ole Venäjä, eikä maahanmuuttajat, eikä islamistit, eikä äärioikeistolaiset. Se on alkoholi, sanoo toimittaja Wali Hashi.

 25857 ihmistä oli suositellut tätä juttua facebookiin.  


 Niitä jotka välittävät pitäisi siis olla..... onko heitä oikeasti? Vai ovatko he vaan kenties asiasta toimittajan kanssa samaa mieltä? 

Toimittaja Hashi on ihan oikeassa, mutta kyllä tämän ongelman tuntevat suomalaisetkin.
 Monella taholla on suuri huoli. Kaikkeen tähän käyttäytymiseen on monien sukupolvien malli ja historia. Toki esimerkiksi alkoholismia ei pidä syillä selittää, vaan pitää tehdä työtä sen mallin muuttamiseksi. 
Päihdetyö on todella tärkeää, ja aina voidaan jonkun suunta muuttaa. Moralisointi ei silloin ole paras keino, vaihtoehtoja on paljon muitakin. Ihan jokainen voi ottaa päihdetyöstä kiinni ja olla ohjaamassa uusia käytöstapoja omalla kohdallaan, mallina lapsilleen, välittämällä lähimmäisestään esim. kysymällä miksi sinä käytät päihteitä ja olemalla valmis kuulemaan vastauksen. 
 

 Eräs alkoholisti kertoi näin ollessaan kokemusasiantuntijana eräällä luennolla. Hän oli ollut täysin raittiina jo kymmeniä vuosia, mutta kuvasi alkoholismia termostaatiksi. Siinä termostaatissa ei ole säätömahdollisuutta, on vain päällä ja pois kytkennät.

 Kuka sitten voi auttaa? Varmaan toimittaja Hashin kaltaiset ihmiset, joilla on kokemus erilaisesta kulttuurista ja mallista. Kuitenkin rohkeus kysyä ja puhua päihdeongelmaisen kanssa. Kenties saada ihminen itse ajattelemaan tilannettaan - toivottavasti siinä kohtaa joku auttaa tuota ihmistä, joka aikoo tiensä suuntaa muuttaa .

 Olemme mestareita arvostelemaan toisten elämää tai tapaa elää, mutta kuka sitten välittää oikeasti. Lähimmäisen rakkaudella, välittämisellä on valtava voima, jonka avulla voidaan nostaa syvimmästäkin mudasta ylös, kohti arvokasta elämää. Toki jokainen ihminen itse on viimekädessä vastuussa omasta elämästään ja ratkaisuistaan - kaikki eivät pysy pinnalla, he eivät halua - sekin on meidän hyväksyttävä. On heitä jotka ovat saaneet kaiken avun, ja kun he eivät itse halua - mahdollisuudet auttaa ovat minimaaliset.

 Innostukaa välittämään, kysykää kuulumisia, olkaa valmiita kuuntelemaan vastaus. Joskus voit olla se, joka kaipaa että joku välittäisi.....


 Rakkautta ja Iloa tähänkin päivään.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti